loader

Anlıyorsun ama Konuşamıyor musun?

Anlıyorsun ama Konuşamıyor musun?

İngilizce ve ya herhangi başka bir dili öğrenirken, konuları ve zamanları kendi içinde teker teker öğrendiğinde, bunlar sihirli bir şekilde kafanda birleşip akıcı konuşmanı sağlayamıyor.Mesela zamanları öğrendin ve ardından Relative Clauses (Niteleme cümleleri) konusunu çalıştın. Bu, farklı zamanlardaki Relative Clauses içeren cümleleri rahatlıkla kurmana yetmeyecektir. Yetmesi için ekstra çalışmalara ihtiyacın var.Eğer her konuyu biliyormuşsun ama bir türlü konuşurken kullanamıyormuşsun gibi hissediyorsan, tam da bu noktadasın demektir. Muhtemelen bu durum hem moralinin bozulmasına hem de kendini sorgulamana sebep oluyor. Aslında dil öğreniminde, bu duyguya kapılmanı önleyecek yöntemlerle ilerlemek mümkün. O yüzden mutlaka konuları birleştirerek çalışman lazım…

Hayatında hiç bale yapmamış birinin birkaç bale resitali izleyip kuralları anladıktan sonra da balerin olduğunu düşünmesi gibi bir durum. Hayatta hiçbirşey böyle olmaz. Hele ki dil öğreniyorsan…

Peki bunu nasıl yapacaksın?

İlk yapman gereken; öğrenmekte olduğun her konuda kendi cümlelerini mutlaka kur. Cümlelerini sesli kurman yani bunu konuşarak yapman, yazarak yapmandan, pratik anlamda daha faydalı. Anlayarak ilerlediğin her konu “Tamam, bu konuyu öğrendim.” diyerek geçiyorsan, bu o konuyu gelecekteki konuşmalarında otomatikman kullanabileceğin anlamına gelmiyor.Hayatında hiç bale yapmamış birinin birkaç bale resitali izleyip kuralları anladıktan sonra da balerin olduğunu düşünmesi gibi bir durum. Hayatta hiçbirşey böyle olmaz. Hele ki dil öğreniyorsan…O yüzden sürekli olarak öğrendiğin ve anladığın konuları kullanarak kendi cümlelerini kurmalısın. Bunu bir de yeni öğrendiğin kelimelerle birleştirebilirsen, hem konuyu pekiştirmiş olursun, hem de yeni öğrendiğin bir kelimeyi cümle içinde kullanarak kalıcı olmasını sağlayabilirsin.

Diyelim Present Perfect Continuous Tense konusunda çalışıyorsun. Bu konu aslında bir süre önce yapmaya başladığın ve hala da yapmaya devam ettiğin şeyleri anlatmak için kullanılan bir konu. Örneğin, “Bir saattir burada bekliyorum.” gibi cümleleri kurmanı sağlar.Bu tip cümlelerin yapısına bakarsan have been kullanıldığını, fiillerin hep -ing eki aldığını ve genelde tek zaman diliminin belirtildiğini göreceksin.Konuyu ve kuralları anladıktan sonra “Tamam, bu konuyu öğrendim.” deyip birkaç boşluk doldurma quizi ile kapatırsan, konuşmana o konuyu da dahil etmiş olmuyorsun. Çünkü konuşurken kural düşünmek zorunda kalıyorsun.Sonuçta, o anda cümleyi kuramayacağını anlayorsun, ya da söylemek istediğini daha basit bir dil kullanmayı seçiyorsun ve büyük ihtimal cümleyi hatalı olarak kuruyorsun. İkisi de moralini ve motivasyonunu çok olumsuz etkileyen durumlar.

Bu durumu nasıl aşabiliriz?

Öncelikle yapman gereken;  yeni öğrendiğin cümle yapısını hemen kendi cümlelerinde kullanman. Bunu yaparken dikkat edeceğin 3 nokta var;

  • Cümleyi sesli bir şekilde kurman.
  • Cümleyi kurarken, anlattığın şeyi detaylı olarak hayal etmen.
  • Aynı cümleleri tekrar-tekrar, kişileri değiştirerek kurman.

Mesela, bahsettiğim Present Perfect Continuous tense ile ilgili bir örnek yapalım. Konuyu öğrendikten sonra hemen kendi cümlelerini kurmaya başla.

I have been waiting here for 2 hours -2 saattir burada bekliyorum (Bunu söylerken bu cümlenin tam olarak ne anlama geldiği aklında resim gibi canlansın)

I have been sitting here for 2 hours – 2 saattir burada oturuyorum (Benzer şekilde, oturduğunu hayal et.)

I have been standing here for 2 hours – 2 saattir burada ayakta duruyorum.

I have been sleeping here for 2 hours – 2 saattir burada uyuyorum.

  • Bir süre buna alıştıktan sonra özneleri ve zaman dilimlerini değiştir. Bunu yaparken yeni öğrendiğin ve pek kullanmadığın kelimeleri de cümlelerinde kullan.

He has been talking for 10 minutes – 10 dakikadır konuşuyor.

They have been fighting since I got here – Geldiğimden beri kavga ediyorlar.

We haven’t been talking for 10 days – 10 gündür konuşmuyoruz.

  • Bu şekilde devam et. Amacın ; cümlede değişmeyen ve sabit olan kısımları refleks haline getirmek.

‘’We have been playing’’ gibi bir cümlede sadece “play” kelimesini düşünebilirsin. Cümlenin kalan kısmı refleks haline gelmeli.

Sadece bu yöntemle, konuşurken doğru yerlerde doğru kalıpları takılmadan kullanmaya başlayabilirsin.

Bu alıştırma sayesinde, karşında kimse olmasa bile pratik yapabilirsin.

Birileri ile konuşurken, yeni öğrendiğin bir cümle yapısını kullanbilmek seni çok zorlyan bir hal alabilir. Çünkü aynı anda konuşmaya odaklanmak isterken hem de kuracağın cümle için kafandaki parçaları birleştirmeye odaklanıyorsun.

Araba sürerken mesajlaşmanın yasak olmasının bir sebebi var, birini yapıyorken diğerine tam anlamıyla konsantre olman mümkün değil…

Aynı durum, henüz oturtamadığın konularla cümle kurmaya çalışırken karşı taraf sana bir şey söylediğinde de oluyor. Cümleyi kurmak için düşünmeye dalmışken, karşındaki kişiyi anlamayacaksın. Karşındakini anlamak istediğinde ise, kendi cümleni hatalı ya da duraksayarak kuracaksın.

Cümlelerini zihninde canlandırarak, kimse yokken kurduğun zaman beynin cümlelere alışır. Böylece konuşurken doğru cümleleri kurmak için derin düşüncelere dalman gerekmiyor. Sonuç olarak çok daha sakin kalabilir ve daha akıcı konuşabilirsin.

Konuşurken istediğin cümleleri kurabilirsen, tek odaklandığın şey karşındaki kişi olur. Böylece profesyonel görünürsün ve  sakin konuşup herkesle kolayca anlaşabilirsin.

 

Nur Taş
Dilworld Dil Okulları
Eğitim Koordinatörü

Call Now Button